Wetsvoorstel toeristische verhuur van woningen in Tweede Kamer

De Raad van State heeft begin december 2019 een positief advies gegeven over het wetsvoorstel toeristische verhuur van woningen, zodat het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer is gestuurd. Dit wetsvoorstel wijzigt de Huisvestingswet 2014 en geeft gemeenten instrumenten om handhaving mogelijk te maken en indien noodzakelijk de neveneffecten van de toeristische verhuur van woonruimte te kunnen voorkomen of beperken. Op 16 januari 2020 is het Verslag ingebracht.

Achtergrond wetsvoorstel

Het veelvuldig toeristisch verhuren (mede door de opkomst van digitale platforms voor de verhuur van verblijfsruimte aan toeristen, zoals AirBnB) heeft tot gevolg dat de woonfunctie niet meer overheersend is en dat er sprake is van oneigenlijk gebruik van woonruimte. Met de in het wetsvoorstel opgenomen maatregelen krijgen gemeenten de mogelijkheid in te grijpen. Dat kunnen zij als er schaarste is aan woonruimte of als de leefbaarheid in een wijk onder druk komt te staan (bijvoorbeeld omdat er teveel toeristen verblijven). Het wetsvoorstel geeft gemeenten belangrijke instrumenten om de balans te bewaken en bijvoorbeeld onderverhuur van sociale woningen te voorkomen, zodat deze beschikbaar zijn voor mensen die die woning echt nodig hebben, aldus minister Van Veldhoven.

Maatregelen

Het wetsvoorstel voorziet kort gezegd in 3 maatregelen waarmee gemeenten de toeristische verhuur van woningen kunnen reguleren, namelijk:

1.       registratieplicht: gemeenten kunnen toeristische verhuurders verplichten een registratienummer aan te vragen. Dat nummer moeten verhuurders vervolgens melden op digitale platforms zoals AirBnB;

2.       meldplicht: de gemeenteraad kan bepalen dat een woonruimte een maximaal aantal nachten per jaar toeristisch mag worden verhuurd en daarbij een meldplicht per verhuring instellen;

3.       vergunningplicht: de gemeenteraad kan bepalen dat de verhuurder voor een vergunning nodig heeft.

Tot slot voorziet het wetsvoorstel in een verdere aanpak van woonfraude door het verviervoudigen van de maximale bestuurlijke boete in geval van illegale verhuur van een sociale huurwoning naar maximaal € 83.000,-.

Download het wetsvoorstel hier. Voor nadere vragen over het wetsvoorstel en de actuele stand van zaken, neem gerust contact op via tamara@legal-house.nl of via 06 - 51 309 693.

Legal House, januari 2020

Tamara ten Berge